УСПЕШНА САРАДЊА ДОМА ЗДРАВЉА И ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА
22.09.2015

УСПЕШНА САРАДЊА ДОМА ЗДРАВЉА И ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА

У циљу боље организације примарне здравствене заштите у Нишу и унапређења квалитета пружених здравствених услуга, у уторак 22.09.2015. године одржан је састанак менаџмента Дома здравља Ниш са председником Градске општине Палилула Бобаном Џунићем. На овом састанку, који је организовао директор Дома здравља Ниш, доц.др Милорад Јеркан, анализиран је рад здравствених радника и потребе на терену у општини Палилула - рад здравствених станица и амбуланти на градском и сеоском подручју али и здравствене потребе мештана села која немају здравствену амбуланту.

По речима Бобана Џунића, живот у урбаној али и у деловима руралне средине, као што је општина Палилула, уз маргинализоване друштвене групе, захтева и нови приступ здравствене заштите становништва. Приближавањем здравствене заштите становницима, остварује се програм који даје веће финансијске уштеде, па је ова сарадња општине Палилула са Домом здравља у Нишу пример добре праксе. На овом састанку постигнут је договор у вези планова за предстојећи период.

У сарадњи са Домом здравља-Превентивним центром Ниш, Управа општине Палилула је у овој години организовала више здравствених кампања, предавања и активности за становнике градског подручија, као што су «базар здравља» а током јула и августа месеца спроведена је и активност на сеоском подручију општине - «приближимо се пацијентима», којом је било обухваћено становништво у десет сеоских насеља општине. Тим здравствених радника Дома здравља, пружао је услуге: узимање анамнестичких података, клинички преглед, ЕКГ-у кућним условима, одређивање нивоа шећера у крви. Промотивном активношћу „Приближимо се пацијентима“ и провером здравља становника на сеоском подручију општине Палилула, посебно су били сагледани старији пацијенти, тешко покретни или потпуно непокретни и зависни од туђе помоћи и неге. По оцени лекара, стање третираних пацијената у оквиру ове акције најчешће се може дијагнозирати као висок крвни притисак и повишен ниво шећера у крви. Могућност да бесплатно контролишу своје здравље, само у оквиру ове акције у општини Палилула искористио је 271 пацијент на селу. (Д.В)